Kochani! Polecam Wam dzisiaj świetny konkurs, w którym do wygrania są bony o wartości 100 zł i 50 zł do wykorzystania w Sweet Village!
http://thepolkadotproject.blogspot.com/2014/11/delikatne-wchodzenie-w-nastroj-z.htm/
Miałam w domu kilka gruszek i zastanawiałam się co z nich zrobić. Ale tak, żeby było i szybko i smacznie. I tak oto upiekło się ciasto. Ciasto z gruszkami. Dość nietypowe, ale bardzo smaczne.
http://thepolkadotproject.blogspot.com/2014/11/delikatne-wchodzenie-w-nastroj-z.htm/
Miałam w domu kilka gruszek i zastanawiałam się co z nich zrobić. Ale tak, żeby było i szybko i smacznie. I tak oto upiekło się ciasto. Ciasto z gruszkami. Dość nietypowe, ale bardzo smaczne.
Ciasto z gruszkami
Składniki:
500 ml wody
0,5 szklanki cukru
laska wanilii
3/4 kostki masła
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
5 gruszek
Sposób przygotowania:
Gruszki( powinny być twarde) obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wanilią. Wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazda nasienne. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Miękkie masło miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pionowo gruszki wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
500 ml wody
0,5 szklanki cukru
laska wanilii
3/4 kostki masła
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
5 gruszek
Sposób przygotowania:
Gruszki( powinny być twarde) obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wanilią. Wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazda nasienne. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Miękkie masło miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pionowo gruszki wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
wygląda intrygująco! z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńświetne:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda z całymi gruszkami :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam chyba jeszcze ciasta z gruszkami, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAlice ♥