Lubicie serniki? Ja lubię. Oczywiście nie piekę ich zbyt często, ale od czasu do czasu każdy chyba lubi zjeść takie ciacho. Tym razem spód przygotowałam z herbatników. Wyszło to całkiem fajnie. I co najważniejsze- smakuje :)
Serniczek z polewą
Serniczek z polewą
Składniki:
20 herbatników Petit Beurre
5 dag masła śmietankowego
1 kg sera białego mielonego
2 całe jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
kilka kropek aromatu waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
kilka kostek białej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Herbatniki przekładamy do miski i ubijamy je tłuczkiem kuchennym tak, żeby powstały okruszki. Masło śmietankowe rozpuszczamy i dodajemy je do herbatników, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy masę z herbatników i uklepujemy ją tak, żeby powstał spód. Ser biały miksujemy dodając do niego cukier, budyń śmietankowy, jajka, a następnie aromat. Miksujemy masę i przekładamy ją na spód. Wycinamy kwadrat z folii aluminiowej, układamy go w piekarniku i stawiamy na nim ciasto. Pieczemy je około 45 minut, następnie wyjmujemy ostrożnie folię. Pieczemy dalej około 15- 20 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Po jej zastygnięciu ozdabiamy sernik wiórkami białej czekolady.
Smacznego :)
Ja za sernikami przepadam :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudownie :)