Jeśli jesteście wielbicielami grzybów, to z pewnością zasmakują Wam moje pulpeciki w leśnym sosie.
Pulpeciki w leśnym sosie
Składniki:
80 dag mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka do smaku
jarzynka do smaku
1 duże jajko
1 szklanka mąki
30 dag borowików
1 szklanka śmietany
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Borowiki kroimy w plasterki. Ja użyłam zamrożonych, pokrojonych już wcześniej. Cebulkę siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej, podduszamy na nim cebulkę. Połowę podduszonej cebulki dodajemy do mięsa. Do pozostałej cebulki dodajemy borowiki. Podduszamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy do niej podduszone borowiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, natkę, połowę podduszonej cebulki, przyprawy, odrobinę mąki i wyrabiamy masę mięsną. Formujemy z niej kulki i obtaczamy je w mące. Na patelni po smażeniu borowików podsmażamy pulpeciki z każdej strony i przekładamy je go gotujących się grzybów. Gotujemy razem około 20 minut. Śmietanę hartujemy gorącym sosem i dodajemy do sosu, zagotowujemy. Sos najbardziej smakuje mi z kasza gryczaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz