Ciasto ze śliwkami i budyniem
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szczypty soli
15 dag margaryny
2 jaja
śmietana kwaśna
1/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
500 ml mleka
cukier do smaku
śliwki
cukier puder do posypania
2 szczypty soli
15 dag margaryny
2 jaja
śmietana kwaśna
1/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
500 ml mleka
cukier do smaku
śliwki
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę
przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i zimne masło. Wyrabiamy ciasto,
następnie dodajemy cukier, jajka i śmietanę w miarę potrzeby. Wyrabiamy
ciasto i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Około 1/3 ciasta
zostawiamy na paski na górę ciasta. Budynie rozpuszczamy w szklance
mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem( do smaku), następnie
dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy. Gorący budyń wykładamy na
ciasto. Na budyniu układamy połówki śliwek. Z pozostałego ciasta
wycinamy paski i układamy je na śliwkach. Ciasto pieczemy przez około 50
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.
Mmm, prezentuje się wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń