Ostatnio zrobiłam przepyszne rogaliki z porzeczkami. Do ich przygotowania użyłam ciasta półdrożdżowego. Smakowały wybornie. Zachęcam do pieczenia :)
Muszę się pochwalić, że moje rogaliki zostały wyróżnione w konkursie "W mojej kuchni" organizowanym przez Weranda Country na stronie:
http://www.werandacountry.pl/konkurs/w-mojej-kuchni
Nagrodą były 4 zestawy szkła z kolekcji Krosno Handmade. Uwielbiam takie niespodzianki!
Muszę się pochwalić, że moje rogaliki zostały wyróżnione w konkursie "W mojej kuchni" organizowanym przez Weranda Country na stronie:
http://www.werandacountry.pl/konkurs/w-mojej-kuchni
Nagrodą były 4 zestawy szkła z kolekcji Krosno Handmade. Uwielbiam takie niespodzianki!
Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami
Składniki:
60 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
100 ml letniego mleka
cukier waniliowy
2 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
porzeczki
Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać letnie mleko i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Dodać do niej puch jajeczny i rozczyn drożdżowy, następnie kwaśną śmietanę i wyrabiać ciasto. Dodać wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować na kształt kółka, nacinać na krzyż tak, żeby powstało 4- 8 trójkątów. Układać na nich porzeczki, zwijać na kształt rogalików. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni.
Muszą być pyszne i mocno owocowe :)
OdpowiedzUsuń