Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam muffinki. Nie ważne, czy to z rodzynkami, z jabłkami, z marchewką, czy z kawałkami czekolady. Wszystkie smakują wspaniale. Dzisiaj zapraszam na moje kakaowe muffinki z jabłkami. Wyszły naprawdę smaczne. I co najważniejsze- ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.
Muffinki kakaowe z jabłkami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jabłka
1/2 szklanki orzechów włoskich
100 ml oleju słonecznikowego
100 ml maślanki
2 duże jaja
1 garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy sól. W drugiej misce łączymy ze sobą jaja, maślankę, olej słonecznikowy, cukier, miksujemy lub ubijamy. Sypkie składniki łączymy z mokrymi. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jabłka
1/2 szklanki orzechów włoskich
100 ml oleju słonecznikowego
100 ml maślanki
2 duże jaja
1 garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy sól. W drugiej misce łączymy ze sobą jaja, maślankę, olej słonecznikowy, cukier, miksujemy lub ubijamy. Sypkie składniki łączymy z mokrymi. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
przydały by mi się teraz do kawy:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia, ponieważ przygotowuje się je naprawdę szybko :)
OdpowiedzUsuń