Ostatnio wyszperałam gdzieś zdjęcie ciasta, które sprawiło, że otworzyłam oczy szeroko... ze zdumienia. Wyglądało wspaniale. Nie mogłam się oprzeć i musiałam je upiec. Poniżej zamieszczam przepis wraz ze zdjęciem :) Zachęcam do przygotowania, ponieważ ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a jak smakuje... Niebo w gębie... Każdy może zakochać się w tych oczach ;)
Ciasto Oczy Carycy
Składniki:
Ciasto jasne:
7 białek
1 szklanka i 3 łyżki cukru
1 łyżka octu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
75 ml oleju rzepakowego
1 szczypta soli
Ciasto ciemne:
7 żółtek
1 jajko
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
75 ml oleju rzepakowego
Masa:
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
cukier puder do smaku
25 dag masła
Dodatkowo:
15 biszkoptów
200 ml naparu z kawy
50 ml likieru lub rumu
1 zielona galaretka
1 niebieska galaretka
500 ml wrzątku
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i olej. Mieszamy delikatnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy na przemian jasną i ciemną masę. Gdy obie masy wyłożymy, wówczas przy użyciu patyczka lub widelca mieszamy delikatnie obie masy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Studzimy je przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 250 ml wrzątku. Odstawiamy, żeby zaczęły tężeć. Jeden blat ciasta smarujemy połową masy. Biszkopty moczymy w mieszance kawy i alkoholu i układamy na masie. W przerwy między biszkoptami wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy mleko i podgrzewamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Składniki:
Ciasto jasne:
7 białek
1 szklanka i 3 łyżki cukru
1 łyżka octu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
75 ml oleju rzepakowego
1 szczypta soli
Ciasto ciemne:
7 żółtek
1 jajko
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
75 ml oleju rzepakowego
Masa:
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
cukier puder do smaku
25 dag masła
Dodatkowo:
15 biszkoptów
200 ml naparu z kawy
50 ml likieru lub rumu
1 zielona galaretka
1 niebieska galaretka
500 ml wrzątku
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i olej. Mieszamy delikatnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy na przemian jasną i ciemną masę. Gdy obie masy wyłożymy, wówczas przy użyciu patyczka lub widelca mieszamy delikatnie obie masy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Studzimy je przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 250 ml wrzątku. Odstawiamy, żeby zaczęły tężeć. Jeden blat ciasta smarujemy połową masy. Biszkopty moczymy w mieszance kawy i alkoholu i układamy na masie. W przerwy między biszkoptami wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy mleko i podgrzewamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego :)
ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńOj kuszące....
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie o_O
OdpowiedzUsuń