Ostatnio naszła mnie ochota na faworki. Ale żeby je troszeczkę urozmaicić, postanowiłam zrobić róże z domowym dżemem wiśniowym. Wyszły pyszne :)
Chruścikowe róże karnawałowe
Składniki:
2 łyżki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka jaj
4- 5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
2 czubate łyżeczki cukru pudru
ok 1 kg tłuszczu do smażenia
1 szczypta soli
dżem wiśniowy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. W mące robimy zagłębienie, w którym umieszczamy margarynę, żółtka jaj, spirytus i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto o jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodając więcej mąki lub śmietany.
Następnie przy użyciu kuchennego wałka uderzamy ciasto, żeby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Po kilku minutach takiego "ubijania" wałkiem, ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki, literatki i kieliszka. Każdy z krążków delikatnie nacinamy w pięciu miejscach na brzegach.
Nakładamy na siebie trzy krążki od największego do najmniejszego. i na środku wciskamy palcem, żeby krążki się skleiły. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy róże i smażymy z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Trwa to dosłownie minutkę. Gdy będą gotowe, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem, żeby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy dżemem wiśniowym.
Składniki:
2 łyżki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka jaj
4- 5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
2 czubate łyżeczki cukru pudru
ok 1 kg tłuszczu do smażenia
1 szczypta soli
dżem wiśniowy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. W mące robimy zagłębienie, w którym umieszczamy margarynę, żółtka jaj, spirytus i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto o jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodając więcej mąki lub śmietany.
Następnie przy użyciu kuchennego wałka uderzamy ciasto, żeby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Po kilku minutach takiego "ubijania" wałkiem, ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki, literatki i kieliszka. Każdy z krążków delikatnie nacinamy w pięciu miejscach na brzegach.
Nakładamy na siebie trzy krążki od największego do najmniejszego. i na środku wciskamy palcem, żeby krążki się skleiły. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy róże i smażymy z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Trwa to dosłownie minutkę. Gdy będą gotowe, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem, żeby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy dżemem wiśniowym.
Smacznego :)
piękne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A jakie smaczne ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te różyczki ... muszą być pycha !
OdpowiedzUsuńPiękne różyczki, czarują urodą i z pewnością smakiem :)
OdpowiedzUsuń