Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 5 stycznia 2014

Sposób na jabłka...

Miałam w domu trochę jabłek, z którymi trzeba było " coś" zrobić Tak więc powstało to "coś".
Zapraszam Was dzisiaj na smaczny jabłecznik. 





Jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki:

    5 jajek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru+ 1/4 szklanki cukru
    1 kg jabłek
    2 budynie waniliowe
    2 i 1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 galaretka o smaku kiwi
    250 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier puder do smaku
    sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy 1/4 szklanki cukru. Pianę z białek dodajemy do masy żółtkowej, następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. 2 szklanki wody zagotowujemy ze szklanką cukru, wkładamy do niej jabłka i gotujemy do miękkości. Budynie rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do miękkich jabłek, zagotowujemy. Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na pół- na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim blatem. Do pozostałych jabłek dodajemy galaretkę o smaku kiwi. Galaretka powinna się rozpuścić. Masę jabłkową wykładamy na drugi blat i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jabłkowa będzie zimna i zastygnie, wówczas przystępujemy do przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęczniej podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy, żeby przestygła. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku sok z cytryny oraz żelatynę. Następnie masę rozprowadzamy na zielonej masie jabłkowej i odstawiamy do zastygnięcia.


Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Ale pyszności, z chęcią zjadłabym ten kawałek, też miałam trochę jabłek i wczoraj robiłam sernik z jabłkami (wg ,kuchni lidla,), pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń