Któż z nas nie lubi czystego barszczu czerwonego, dobrze doprawionego, mocno gorącego. Co prawa śniegu i mrozu za oknem nie ma, ale czasami mam ochotę na taki barszczyk. Idealnym dodatkiem do niego są np. paszteciki.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
50 dag mąki
3 dag drożdży świeżych
2 szczypty soli
5 dag masła
2 jajka
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
30 dag kapusty kiszonej
2 garści suszonych grzybów
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 cebula
2- 3 łyżki oleju
roztrzepane jajko
mak lub sezam
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy grzyby zostawiając wywar. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy około pół szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotujemy. Grzyby siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulkę siekamy, a następnie podduszamy na oleju i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z kapusty odparowujemy sok tak, ze powinna nadawać się na farsz. Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, jajka, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, ponownie zagniatamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w długie paski o szerokości około 10 cm. Na środku układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kształt pasztecików. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy około 20 minut w temp. 160 stopni.
Składniki:
50 dag mąki
3 dag drożdży świeżych
2 szczypty soli
5 dag masła
2 jajka
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
30 dag kapusty kiszonej
2 garści suszonych grzybów
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 cebula
2- 3 łyżki oleju
roztrzepane jajko
mak lub sezam
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy grzyby zostawiając wywar. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy około pół szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotujemy. Grzyby siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulkę siekamy, a następnie podduszamy na oleju i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z kapusty odparowujemy sok tak, ze powinna nadawać się na farsz. Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, jajka, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, ponownie zagniatamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w długie paski o szerokości około 10 cm. Na środku układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kształt pasztecików. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy około 20 minut w temp. 160 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz