Dawno nic nie pisałam, ale czasu było mało. Święta, Sylwester, Nowy Rok. Przygotowania, bieganie po sklepach, szukanie prezentów.
Ale już jestem :) I zamieszczam kilka świątecznych przepisów. Do wykorzystania na następne święta :)
Ale już jestem :) I zamieszczam kilka świątecznych przepisów. Do wykorzystania na następne święta :)
A noworoczne postanowienie- częściej zamieszczać wpisy... ;)
Pierniczki świąteczne
Składniki:
1 szklanka miodu
70 g margaryny
1 szklanka cukru
50 dag mąki pszennej
1 duże jajko
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy ze sobą margarynę, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika. Po zagotowaniu masę odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy jajko i masę z rondelka. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka dni. Ciasto następnie wyjmujemy, odstawiamy an chwilę w ciepłe miejsce, wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Jeśli chcemy zrobić witraże, wówczas robimy w piernikach otwory i układamy w nie pokruszone landrynki. Pierniczki pieczemy przez około10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Te z witrażami zdejmujemy z papieru dopiero po wystygnięciu.
Szyszki ryżowe
Składniki:
120 g ryżu preparowanego
60 dag krówek
7 dag margaryny
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy margarynę z kakao, następnie dodajemy krówki i gotujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa powinna się zagotować. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masa powinna być ciepła. Dodajemy do niej porcjami ryż i mieszamy. Gdy dodamy cały ryż, wówczas formujemy dłońmi szyszki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Składniki:
120 g ryżu preparowanego
60 dag krówek
7 dag margaryny
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy margarynę z kakao, następnie dodajemy krówki i gotujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa powinna się zagotować. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masa powinna być ciepła. Dodajemy do niej porcjami ryż i mieszamy. Gdy dodamy cały ryż, wówczas formujemy dłońmi szyszki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Ciasto makowe
Składniki:
40 dag maku mielonego
3 duże jabłka
1 szklanka cukru
4 duże jajka
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka oleju
40 dag dowolnych bakalii( owoce kandyzowane, rodzynki, orzechy)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki alkoholu( rum, wódka)
1 szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Następnie odsączamy z wody na sitku. Żółtka jaj ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę dodając olej oraz alkohol. Następnie ciągle miksując dodajemy mak. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce. I dodajemy do masy z maku i jajek. Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do masy wraz z bakaliami. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, mleko i margarynę. Polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz