Dzisiaj zapraszam Was na dwie sałatki z zielonych pomidorów. Często pod koniec sezonu pomidorowego zostają nam na krzaczkach zielone pomidory, które już nie dojrzeją. Warto, więc zerwać je i przygotować sałatkę z zielonych pomidorów, którą będziemy cieszyć się zimą.
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kg ogórków
1 papryka żółta
2 papryki czerwone
5- 6 cebul
2- 3 marchewki
1 pęczek naci selera
2 szklanki octu
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soli kamiennej
1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Zielone pomidory kroimy w plasterki. Połowę ogórków obieramy, połowę zostawiamy ze skórką. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka lub plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchewki po oczyszczeniu ścieramy na tarce jarzynowej. W garnku zagotowujemy składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, curry. Gdy zalewa się zagotuje dodajemy składniki( oprócz natki) i gotujemy 20 minut. Natkę selera układamy na dnie w słoikach. Do słoików nakładamy gorące warzywa, następnie zalewamy zalewą z warzy i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut i odstawiamy do góry dnem.
Najprostsza sałatka z zielonych pomidorów
Składniki:
5 kg zielonych pomidorów
1,5 kg cebuli
sól kamienna
3 szklanki octu
5 szklanek wody
1- 1,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:
Pomidory i cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki, w zależności od wielkości. Przekładamy je do garnka. Zasypujemy solą kamienną. Ja dodałam 3 łyżeczki. I mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, żeby warzywa puściły sok. Sok odsączamy. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do gotującej się zalewy warzywa i gotujemy do momentu, gdy pomidory zrobią się lekko złotawe( żółtawe). Przekładamy do wyparzonych słoików porcje warzyw, następnie zalewamy zalewą z gotowania i zakręcamy. Pasteryzujemy chwilkę( dosłownie 5 minut). Odstawiamy do góry dnem do momentu, gdy będą zimne.
Smacznego :)
5 kg zielonych pomidorów
1,5 kg cebuli
sól kamienna
3 szklanki octu
5 szklanek wody
1- 1,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:
Pomidory i cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki, w zależności od wielkości. Przekładamy je do garnka. Zasypujemy solą kamienną. Ja dodałam 3 łyżeczki. I mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, żeby warzywa puściły sok. Sok odsączamy. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do gotującej się zalewy warzywa i gotujemy do momentu, gdy pomidory zrobią się lekko złotawe( żółtawe). Przekładamy do wyparzonych słoików porcje warzyw, następnie zalewamy zalewą z gotowania i zakręcamy. Pasteryzujemy chwilkę( dosłownie 5 minut). Odstawiamy do góry dnem do momentu, gdy będą zimne.
Smacznego :)
Witam!
OdpowiedzUsuńZmodyfikowałam trochę Pani przepis na "Najprostszą sałatkę z zielonych pomidorów", a mianowicie dodałam sparzoną w piekarniku, obraną, pokrojoną czerwoną paprykę(na (1 kg), i dolałam troche oleju.Zobaczymy co z tego wyjdzie:)...Robie pierwszy raz "cokolwiek" do słoików:)
Fajny pomysł z ta papryką. Może w przyszłym roku też co nie co zmodyfikuję :)
OdpowiedzUsuń