Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

piątek, 13 września 2013

Sałatki z zielonych pomidorów...

Dzisiaj zapraszam Was na dwie sałatki z zielonych pomidorów. Często pod koniec sezonu pomidorowego zostają nam na krzaczkach zielone pomidory, które już nie dojrzeją. Warto, więc zerwać je i przygotować sałatkę z zielonych pomidorów, którą będziemy cieszyć się zimą.



Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 




Składniki:

    2 kg zielonych pomidorów
    1 kg ogórków
    1 papryka żółta
    2 papryki czerwone
    5- 6 cebul
    2- 3 marchewki
    1 pęczek naci selera
    2 szklanki octu
    2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli kamiennej
    1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Zielone pomidory kroimy w plasterki. Połowę ogórków obieramy, połowę zostawiamy ze skórką. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka lub plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchewki po oczyszczeniu ścieramy na tarce jarzynowej. W garnku zagotowujemy składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, curry. Gdy zalewa się zagotuje dodajemy składniki( oprócz natki) i gotujemy 20 minut. Natkę selera układamy na dnie w słoikach. Do słoików nakładamy gorące warzywa, następnie zalewamy zalewą z warzy i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut i odstawiamy do góry dnem.



Najprostsza sałatka z zielonych pomidorów

 



Składniki:

5 kg zielonych pomidorów
1,5 kg cebuli
sól kamienna
3 szklanki octu
5 szklanek wody
1- 1,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:


Pomidory i cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki, w zależności od wielkości. Przekładamy je do garnka. Zasypujemy solą kamienną. Ja dodałam 3 łyżeczki. I mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, żeby warzywa puściły sok. Sok odsączamy. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do gotującej się zalewy warzywa i gotujemy do momentu, gdy pomidory zrobią się lekko złotawe( żółtawe). Przekładamy do wyparzonych słoików porcje warzyw, następnie zalewamy zalewą z gotowania i zakręcamy. Pasteryzujemy chwilkę( dosłownie 5 minut). Odstawiamy do góry dnem do momentu, gdy będą zimne.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Witam!
    Zmodyfikowałam trochę Pani przepis na "Najprostszą sałatkę z zielonych pomidorów", a mianowicie dodałam sparzoną w piekarniku, obraną, pokrojoną czerwoną paprykę(na (1 kg), i dolałam troche oleju.Zobaczymy co z tego wyjdzie:)...Robie pierwszy raz "cokolwiek" do słoików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z ta papryką. Może w przyszłym roku też co nie co zmodyfikuję :)

    OdpowiedzUsuń