Jeśli znudziły się Wam klasyczne gołąbki, zawinięte w liść kapusty, wówczas możecie pokusić się o przygotowanie gołąbków bez zawijania. Zamiast zawijać mięso w kapustę, szatkujemy ją i dodajemy do mięsa. Gołąbki bez zawijania smażymy, w odróżnieniu od klasycznych gołąbków.
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego
1 mała kapusta
1,5 woreczka ryżu
4 jajka
1 cebula biała
wegeta lub kucharek
pieprz czarny mielony
posiekana natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
3 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
2 szklanki wody
kostka bulionowa
3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
2 łyżki keczupu
sól
pieprz czarny mielony
bazylia
Sposób przygotowania:
Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.
Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego
1 mała kapusta
1,5 woreczka ryżu
4 jajka
1 cebula biała
wegeta lub kucharek
pieprz czarny mielony
posiekana natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
3 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
2 szklanki wody
kostka bulionowa
3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
2 łyżki keczupu
sól
pieprz czarny mielony
bazylia
Sposób przygotowania:
Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz