Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Gołąbki bez zawijania...

Jeśli znudziły się Wam klasyczne gołąbki, zawinięte w liść kapusty, wówczas możecie pokusić się o przygotowanie gołąbków bez zawijania. Zamiast zawijać mięso w kapustę, szatkujemy ją i dodajemy do mięsa. Gołąbki bez zawijania smażymy, w odróżnieniu od klasycznych gołąbków.






Gołąbki bez zawijania

Składniki:

    1,5 kg mięsa mielonego
    1 mała kapusta
    1,5 woreczka ryżu
    4 jajka
    1 cebula biała
    wegeta lub kucharek
    pieprz czarny mielony
    posiekana natka pietruszki
    2 łyżki kaszy manny
    3 jajka
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia
    2 szklanki wody
    kostka bulionowa
    3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    sól
    pieprz czarny mielony
    bazylia


Sposób przygotowania:


 Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz