Dzisiaj dodaję obiecane przepisy. Tym razem z dodatkiem czerwonych pomidorów.
Domowy keczup
Składniki:
3 papryki czerwone
2 kg pomidorów
4- 5 ząbków czosnku
6 cebul
liść laurowy
ziele angielskie
bazylia suszona
70 ml octu
3- 4 łyżki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela. Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.
Składniki:
3 papryki czerwone
2 kg pomidorów
4- 5 ząbków czosnku
6 cebul
liść laurowy
ziele angielskie
bazylia suszona
70 ml octu
3- 4 łyżki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela. Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.
Leczo z fasolką szparagową
Składniki:
1 kg papryki
1 kg cebuli
50 dag fasolki szparagowej
4 duże cukinie
1 kg pomidorów
4 łyżki siekanej natki pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól kamienna
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupinek i pozbawiamy końcówek. Cukinie obieramy, łyżką wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy cukinie w paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podduszamy na nim cebulę, następnie dodajemy paprykę i dusimy do miękkości. Gdy papryka będzie miękka dodajemy fasolkę szparagową, później cukinię. Gdy cukinia będzie miękka dodajemy natkę pietruszki, a później pomidory oraz przyprawy. Całość gotujemy, a następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Smacznego :)
Składniki:
1 kg papryki
1 kg cebuli
50 dag fasolki szparagowej
4 duże cukinie
1 kg pomidorów
4 łyżki siekanej natki pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól kamienna
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupinek i pozbawiamy końcówek. Cukinie obieramy, łyżką wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy cukinie w paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podduszamy na nim cebulę, następnie dodajemy paprykę i dusimy do miękkości. Gdy papryka będzie miękka dodajemy fasolkę szparagową, później cukinię. Gdy cukinia będzie miękka dodajemy natkę pietruszki, a później pomidory oraz przyprawy. Całość gotujemy, a następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Smacznego :)
i u mnie zbliża się produkcja pomidorowych przetworów :)), przymierzam się też do zrobienia domowego keczapu ;)
OdpowiedzUsuńU mnie teraz był "wysyp", więc chcąc, nie chcąc- trzeba było coś smacznego zrobić :)
OdpowiedzUsuń