Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

sobota, 10 sierpnia 2013

Dalszy ciąg przetworów...

Dzisiaj wrzucę przepis na sałatkę do słoików, do przygotowania której potrzeba białej kapusty i... zielonych pomidorów. To fajny sposób na zamknięcie lata i delektowanie się nim zimą... ;)
Mam jeszcze kilka innych przepisów na przetwory. Wrzucę je wieczorem lub jutro. Tymczasem zapraszam na sałatkę z białej kapusty.



Sałatka z białej kapusty i pomidorów

Składniki:

    1 główka białej kapusty
    2 kg ogórków
    1,5 kg marchewki
    1,5 kg cebuli
    1 kg zielonych pomidorów
    1 kg czerwonych pomidorów
    2 szklanki octu
    2 szklanki oleju
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    pieprz


Sposób przygotowania:


 Białą kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 2- 3 godziny. Następnie do kapusty dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plasterki i obrane wcześniej ogórki, pokrojone w plasterki pomidory. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy do sałatki cukier, ocet i olej oraz pieprz. Mieszamy składniki i odstawiamy na 2- 3 godziny. Po upływie tego czasu przekładamy sałatkę do słoików( układamy ciasno), zalewamy pozostałą zalewą. Pasteryzujemy przez około 20 minut. 


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. SAŁATKE ROBIE DZISJAJ ,JUTRO NAPISZE JAK SMAKOWALA

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będzie troszkę za wcześnie, bo musi swoje odstać po pasteryzowaniu. Musi "przejść" smakiem, zalewą. Ale czekam niecierpliwie na komentarz. Mam nadzieję, że będzie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sałatka! Bardzo smaczna :)
    Szczerze polecam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że smakuje :) U mnie za rok na pewno zagości :)

    OdpowiedzUsuń