Dzisiaj przedstawiam Wam dwa pierwsze przepisy na przetwory z ogórków.
Później wrzucę kolejne :)
Później wrzucę kolejne :)
W tym roku pokusiłam się o przygotowanie kilku słoików ogórków w zalewie z curry i ogórków w zalewie z musztardy sarepskiej.
Zapraszam do wypróbowania.
Zapraszam do wypróbowania.
Ogórki w curry
Składniki:
4 kg ogórków
7 szklanek wody
2,75 szklanki octu 10%
2,75 szklanki cukru
2 łyżki curry
2 łyżki soli kamiennej
kilka ząbków czosnku
koper
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i nie obierając ich kroimy w plastry i przekładamy je do słoików. Układamy je ciasno, żeby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Dodajemy też po kilka plasterków czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy i małą gałązkę kopru oraz 1/4 łyżeczki gorczycy.
Przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ze sobą: wodę, ocet, sól, cukier, curry. Następnie zalewę odstawiamy do przestudzenia. Następnie letnią zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Składniki:
4 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1,2- 1,5 litra wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki soli kamiennej
4 łyżki musztardy sarepskiej
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy. Nie obieramy ich. Następnie kroimy w ćwiartki i na pół. Z jednego ogórka mamy 8 części. Ogórki układamy ciasto w słoikach. Dodajemy przyprawy- liść laurowy, 2 ziarnka ziela, 2 ziarnka pieprzu, odrobinę gorczycy.
Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy w garnku wodę, ocet, cukier i sól. Po przestudzeniu dodajemy do zalewy musztardę i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz