Dzisiaj zapraszam na lekkie, pyszne ciasto. Idealne na ciepłe, letnie dni. Przyjemny, cytrynowy smak połączony z biszkoptem i herbatnikami. Pycha! Sami spróbujcie :)
Lekki cytrynowiec
Składniki:
155 g margaryny( 125 g na ciasto i 30 g na masę)
3/4 szklanki mąki pszennej
5 całych jaj
2/3 szklanki cukru+ 1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 op. budyniu o smaku śmietankowym
1,5 szklanki wody
sok z dwóch cytryn
cukier puder do smaku
1 op. galaretki o smaku cytrynowym
2 szklanki śmietany 30 %
2 opakowania fixu do śmietany
1 łyżeczka żelatyny
herbatniki lub biszkopty
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier( 2/3 szklanki) i ubijamy je na puszystą masę. Powinna być taka, żebyśmy nie wyczuwali w niej cukru. Dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Wodę( 1 szklanka) zagotowujemy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Budynie mieszamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującej się wody ciągle mieszając do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Ostawiamy go do przestudzenia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy łyżkami zimny budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając fixy i cukier puder. Następnie powoli dodajemy galaretkę rozpuszczoną wcześniej w szklance wody i przestudzoną. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę budyniową. Na wierzch układamy herbatniki lub biszkopty. Całość możemy polać delikatnie lukrem przygotowany z soku z cytryny i cukru pudru.
Składniki:
155 g margaryny( 125 g na ciasto i 30 g na masę)
3/4 szklanki mąki pszennej
5 całych jaj
2/3 szklanki cukru+ 1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 op. budyniu o smaku śmietankowym
1,5 szklanki wody
sok z dwóch cytryn
cukier puder do smaku
1 op. galaretki o smaku cytrynowym
2 szklanki śmietany 30 %
2 opakowania fixu do śmietany
1 łyżeczka żelatyny
herbatniki lub biszkopty
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier( 2/3 szklanki) i ubijamy je na puszystą masę. Powinna być taka, żebyśmy nie wyczuwali w niej cukru. Dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Wodę( 1 szklanka) zagotowujemy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Budynie mieszamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującej się wody ciągle mieszając do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Ostawiamy go do przestudzenia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy łyżkami zimny budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając fixy i cukier puder. Następnie powoli dodajemy galaretkę rozpuszczoną wcześniej w szklance wody i przestudzoną. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę budyniową. Na wierzch układamy herbatniki lub biszkopty. Całość możemy polać delikatnie lukrem przygotowany z soku z cytryny i cukru pudru.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz