Lubicie cukinię? Ja uwielbiam! Zakochałam się w niej rok temu, gdy przygotowałam pierwsze w życiu cukiniowe dżemy, placuszki cukiniowe i cukiniaczki. W tym roku oprócz kilku(- nastu :) ) słoików lecza przygotowałam też sałatkę z cukinii. W mroźny, zimowy dzień będę mogła otworzyć słoik rozkoszując się zapachem, a później smakiem mojej ulubionej cukinii. Zachęcam do przygotowania tej sałatki. Smakuje świetnie!
Cukinie oczywiście mam swoje, z własnego ogródka. Do sałatki użyłam następujących odmian: Astra Polka, Atena Polka, Soraya, Striato D'Italia, Nimba.
Sałatka z cukinii na zimę
Składniki:
4- 5 dużych cukinii
0,5 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1,5 litra wody
200 ml oleju
400 ml octu
sól kamienna
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
0,5 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1,5 litra wody
200 ml oleju
400 ml octu
sól kamienna
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Cukinie szorujemy( nie obieramy skórki), następnie kroimy na 4 części,
wykrawamy gniazda nasienne. Pozostałe części cukinii kroimy w cieniutkie
paseczki. Paprykę po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w paseczki,
cebulę w półplasterki, marchewkę oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Cukinię przygotowujemy co najmniej godzinę wcześniej, przekładamy ją do
miski, zasypujemy 0,5 szklanki soli i po wymieszaniu odstawiamy na
godzinę. Następnie odsączamy z cukinii sok i dodajemy pozostałe
składniki- paprykę, marchewkę i cebulę. W dużym garnku zagotowujemy
wodę z octem, olejem, przyprawami. Gdy zacznie się gotować dodajemy
warzywa, gotujemy 12- 15 minut, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy
jeszcze 10 minut. Następnie warzywa przekładamy do słoików i zalewamy
marynatą z gotowania. Odstawiamy do wystygnięcia, a później
pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego :)
polecam dodać jeszcze duży pęczek pietruszki i kopru. wychodzi niesamowicie konkretna sałatka ! :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Z pewnością w tym roku wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń