Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas szukać inspiracji na babki i inne ciasta. Fajnym pomysłem jest babka- tulipan.
Wielkanocna babka
Składniki:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki mielonego maku
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1 opakowanie kisielu wiśniowego
3 szczypty barwnika spożywczego czerwonego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
6 sztuk jaj
2 szczypty soli
0,5 szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki mielonego maku
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1 opakowanie kisielu wiśniowego
3 szczypty barwnika spożywczego czerwonego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
6 sztuk jaj
2 szczypty soli
0,5 szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami jej na jednolitą masę. W międzyczasie białka jaj ubijamy na sztywno. Do masy jajeczno- maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodajemy olej. Później masę łączymy z białkami mieszając ją delikatnie łyżką. Masę dzielimy na cztery porcje. Dodajemy po kolei do pierwsze kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej barwnik lub kisiel wiśniowy i do czwartej mak. Masy po wymieszaniu( każdej oddzielnie) przekładamy po kolei do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babki przygotowujemy lukier z cukru pudru oraz soku wyciśniętego z pomarańczy. Lukier powinien być dość gęsty. Rozprowadzamy go na wierzchu babki i pozwalamy swobodnie spływać.
Smacznego :)
Lubie takie kolorowe babki..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Na pewno wykorzystam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń