Gotowałam ostatnio na pomysłowe gotowanie z MniamMniam.pl.
Do przygotowania potrawy wykorzystać miałam zestaw węgierski:
wędzona słodka papryka w proszku i ekologiczny przecier z papryki
wędzona słodka papryka w proszku i ekologiczny przecier z papryki
W ten oto sposób powstał Szegediner.
Szegediner, gulasz segedyński
Składniki:
1 kg wieprzowiny
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki oleju
2 szklanki bulionu
wędzona papryka
sól
pieprz czarny mielony
1 ząbek czosnku
kwaśna śmietana
2 łyżeczki przecieru paprykowego ekologicznego
Składniki:
1 kg wieprzowiny
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki oleju
2 szklanki bulionu
wędzona papryka
sól
pieprz czarny mielony
1 ząbek czosnku
kwaśna śmietana
2 łyżeczki przecieru paprykowego ekologicznego
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, a następnie kroimy w kostkę. Cebulkę po obraniu z łupinek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulkę. Następnie dodajemy mięso i całość dusimy pod przykryciem dodając w międzyczasie posiekany lub roztarty czosnek oraz wędzoną paprykę. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni i dusimy około 30 minut. Kapustę kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna możemy ją przelać wodą i dodajemy po odciśnięciu do gotującego się mięsa. Całość dusimy jeszcze 1- 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem, dodajemy również przecier paprykowy. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego :)
uwielbiam dania z kapustą kiszoną!
OdpowiedzUsuń