Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

piątek, 22 marca 2013

Gotowałam ostatnio na pomysłowe gotowanie z MniamMniam.pl. 
Do przygotowania potrawy wykorzystać miałam zestaw węgierski:
wędzona słodka papryka w proszku i ekologiczny przecier z papryki 

W ten oto sposób powstał Szegediner.  




Szegediner, gulasz segedyński

Składniki:

    1 kg wieprzowiny
    1 kg kiszonej kapusty
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    2 szklanki bulionu
    wędzona papryka
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 ząbek czosnku
    kwaśna śmietana
    2 łyżeczki przecieru paprykowego ekologicznego


Sposób przygotowania:

 Mięso wieprzowe myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, a następnie kroimy w kostkę. Cebulkę po obraniu z łupinek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulkę. Następnie dodajemy mięso i całość dusimy pod przykryciem dodając w międzyczasie posiekany lub roztarty czosnek oraz wędzoną paprykę. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni i dusimy około 30 minut. Kapustę kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna możemy ją przelać wodą i dodajemy po odciśnięciu do gotującego się mięsa. Całość dusimy jeszcze 1- 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem, dodajemy również przecier paprykowy. Podajemy z kwaśną śmietaną. 

Smacznego :)


1 komentarz: