Kiedyś bardzo bałam się piec chleb. Nie zawsze wychodził, nie dopiekał się, przepiekał się, był "gumowaty" w środku. Do czasu. Znalazłam przepis, z którego chlebek zawsze się udaje. Ma chrupiącą, błyszczącą skórkę i miękki środek. Jest to chlebek na drożdżach instant. Zapraszam do wypróbowania.
Wielkanocny chlebek
Składniki:
2 kg mąki krupczatki
2 opakowania drożdży instant po 7 g
około 800 ml letniej wody
3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki maku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą letnią wodę( wcześniej przegotowaną i przestudzoną), drożdże instant, oliwę z oliwek, cukier i sól. Mieszamy składniki i dodajemy porcjami mąkę wyrabiając ciasto dłońmi. Mąki może wyjść mniej niż 2 kg, dlatego powinniśmy dodawać ją stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrabiamy je kilka minut i odstawiamy w misce w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno tak stać 1- 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze rzez chwilę i formujemy dwa chlebki. Mogą być podłużne albo okrągłe. Chlebki odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Następnie nacinamy nożem na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy około 30 minut.
Składniki:
2 kg mąki krupczatki
2 opakowania drożdży instant po 7 g
około 800 ml letniej wody
3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki maku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą letnią wodę( wcześniej przegotowaną i przestudzoną), drożdże instant, oliwę z oliwek, cukier i sól. Mieszamy składniki i dodajemy porcjami mąkę wyrabiając ciasto dłońmi. Mąki może wyjść mniej niż 2 kg, dlatego powinniśmy dodawać ją stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrabiamy je kilka minut i odstawiamy w misce w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno tak stać 1- 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze rzez chwilę i formujemy dwa chlebki. Mogą być podłużne albo okrągłe. Chlebki odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Następnie nacinamy nożem na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy około 30 minut.
* Przepis na dwa bochenki chleba.
Smacznego :)
świetny!
OdpowiedzUsuń