Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

środa, 29 października 2014

Szarlotka...

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam szarlotki. Dzisiaj zamieszczam przepis na szarlotkę z jabłkami układanymi warstwowo. Warto użyć twardych jabłek, które nie rozpadną się w czasie pieczenia.



Szarlotka tatrzańska

Składniki:

    25 dag margaryny
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru+ 3 łyżki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany 18 proc.
    2 kg twardych jabłek
    2 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i zimną margarynę. Siekamy ze sobą składniki, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części- 2/3 i 1/3. Większą porcją wylepiamy dno i ścianki blaszki i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki jabłek przekładamy do miski, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. Plasterki jabłek układamy ciasto na cieście i dociskamy je. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce jarzynowej na wierzch jabłek. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Proponuję użyć jak najwięcej jabłek, żeby było wyraźnie widać "piętra".

Smacznego :)

1 komentarz: