Jeszcze jesień, ale niebawem już zima. Cieszmy się więc jesienią w naszych kuchniach. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasta dyniowego. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ciasto dyniowe
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
5 jajek
1 szklanka dyni
cukier puder
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dynię po obraniu ze skórki kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy 3- 4 łyżki wody i rozgotowujemy, a następnie miksujemy blenderem na mus. Miksujemy ze sobą jaja, margarynę i olej. Dodajemy dynię, a później pozostałe składniki wcześniej wymieszane w misce( oprócz cukru pudru). Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka około 20x 20 cm. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
5 jajek
1 szklanka dyni
cukier puder
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dynię po obraniu ze skórki kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy 3- 4 łyżki wody i rozgotowujemy, a następnie miksujemy blenderem na mus. Miksujemy ze sobą jaja, margarynę i olej. Dodajemy dynię, a później pozostałe składniki wcześniej wymieszane w misce( oprócz cukru pudru). Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka około 20x 20 cm. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
proste i pewnie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem po co rozpuszczamy margarynę? Margaryna to nic innego jak utwardzony w sztuczny sposób olej, więc skoro ją rozpuszczamy to równie dobrze możemy po prostu dać więcej oleju - co polecam, bo olej rzepakowy ma najlepszy skład tłuszczowy :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho piekłam z użyciem margaryny konkretnej marki, więc nie mogłam użyć oleju. A przepis podałam taki, wg jakiego robiłam ciasto :)
UsuńAle dziękuję za radę. Wypróbuję kiedyś z olejem :)
Zgodzę się też, że olej rzepakowy ma świetny skład. Jest smaczny i zdrowy. I ma oczywiście wiele zastosować. Nie tylko w kuchni :)