A dzisiaj oprócz Liebster Blog Award coś słodkiego :)
Kakaowa rolada z masą śmietanową
Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
500 ml śmietany 36%
2 opakowania Fixu do śmietany
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej( ja użyłam tej z dodatkiem pomarańczy)
cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Gdy masa będzie jasna i bardzo puszysta dodajemy mieszankę mąki ciągle ubijając. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia rolad i pieczemy przez 12- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto układamy na ściereczce i zwijamy w kształt rolady. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Gdy będzie sztywna możemy dodać do smaku trochę cukru pudru. Czekoladę siekamy drobniutko i dodajemy do śmietany mieszając. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście i zwijamy ponownie w kształt rolady. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
500 ml śmietany 36%
2 opakowania Fixu do śmietany
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej( ja użyłam tej z dodatkiem pomarańczy)
cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Gdy masa będzie jasna i bardzo puszysta dodajemy mieszankę mąki ciągle ubijając. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia rolad i pieczemy przez 12- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto układamy na ściereczce i zwijamy w kształt rolady. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Gdy będzie sztywna możemy dodać do smaku trochę cukru pudru. Czekoladę siekamy drobniutko i dodajemy do śmietany mieszając. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście i zwijamy ponownie w kształt rolady. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Lubię takie szybkie słodkości:) i w dodatku czekoladowe:)
OdpowiedzUsuń