Zapraszam dzisiaj na coś słodkiego. Bardzo ciekawe ciasto, które apetycznie wygląda. A wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy upiec dwa placki, przełożyć masą i... gotowe. Zachęcam do upieczenia tego ciacha, bo smakuje naprawdę wybornie.
Pani Walewska
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
5 żółtek z dużych jajek
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
5 białek z dużych jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki octu
1,5 szklanki cukru pudru
1 szczypta soli
Masa:
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka jaj
3 łyżki cukru
cukier puder do smaku
1 opakowani cukru waniliowego
25 dag masła
aromat migdałowy
Dodatkowo:
15 dag płatków migdałowych
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
5 żółtek z dużych jajek
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
5 białek z dużych jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki octu
1,5 szklanki cukru pudru
1 szczypta soli
Masa:
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka jaj
3 łyżki cukru
cukier puder do smaku
1 opakowani cukru waniliowego
25 dag masła
aromat migdałowy
Dodatkowo:
15 dag płatków migdałowych
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Na
stolnicę przewiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka
jaj, margarynę, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy
je na dwie części i rozwałkowujemy na dwie duże blaszki. Ciasto
wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia tylko na spód.
Mamy upiec dwa blaty. Na ciasto wykładamy po pół słoiczka dżemu i
równomiernie rozsmarowujemy. Przygotowujemy bezę. Białka jaj ubijamy ze
szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami
cukier puder. Gdy dodamy cały cukier puder, wtedy dodajemy mąkę
ziemniaczaną i ocet. Piana powinna być lśniąca. Przekładamy ją na oba
blaty, po połowie na każdy. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy oba placki do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w
temperaturze 160 stopni. Jeśli nie zmieszczą nam się w piekarniku dwie
blaszki, wtedy bezę przygotowujemy na dwa razy i pieczemy placki po
sobie. Gdy placki będą upieczone, odstawiamy je w chłodne miejsce do
przestudzenia. Mleko dzielimy na dwie części. Jedną przelewamy do
rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na ogień. Do
drugiej części mleka dodajemy żółtka jaj i mąkę i ubijamy lub miksujemy,
żeby składniki połączyć ze sobą. Gdy mleko w rondelku zacznie się
gotować, dodajemy do niego tę drugą część mleka i zagotowujemy. Budyń
ostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na
puch, dodajemy partiami budyń i cukier puder do smaku. Następnie
dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy placki
ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz