Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

sobota, 5 kwietnia 2014

Pierogi z mięsem...

Nie wiem jak u Was, ale u mnie rosół zawsze gotowany jest na mięsie wołowym, wieprzowym i drobiowym. Mięska zostaje sporo, więc warto je wykorzystać do przygotowania innego, smacznego dania.
Dzisiaj proponuję Wam pierogi z mięsem z rosołu i zachęcam do przygotowania ich.  




Pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

    70 dag mięsa z rosołu
    rosół
    1/2 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    250 ml gorącej wody
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    maggi lub inna przyprawa w płynie

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy gorącą wodę zagniatając ciasto. Powinno być ono elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso z rosołu po oddzieleniu od kości mielimy w maszynce. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz i maggi do smaku. Następnie dodajemy niewielką ilość rosołu tak, żeby farsz nie był suchy tylko odpowiednio wilgotny. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, następnie wykrawamy z niego( np. szklanką) kółka, nakładamy na środek farsz i zlepiamy pierogi. W szerokim garnku zagotowujemy wodę soląc ją odrobinkę. Na gotującą się wodę wkładamy pierogi i gotujemy je do momentu, gdy wypłyną na wierzch- około 2 minuty. Tak przygotowane pierogi możemy podawać prosto z wody lub podsmażone na tłuszczu z dodatkiem cebulki i wędliny.

Smacznego :)

2 komentarze: