Nie wiem jak u Was, ale u mnie rosół zawsze gotowany jest na mięsie wołowym, wieprzowym i drobiowym. Mięska zostaje sporo, więc warto je wykorzystać do przygotowania innego, smacznego dania.
Dzisiaj proponuję Wam pierogi z mięsem z rosołu i zachęcam do przygotowania ich.
Dzisiaj proponuję Wam pierogi z mięsem z rosołu i zachęcam do przygotowania ich.
Pierogi z mięsem z rosołu
Składniki:
70 dag mięsa z rosołu
rosół
1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
maggi lub inna przyprawa w płynie
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy gorącą wodę zagniatając ciasto. Powinno być ono elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso z rosołu po oddzieleniu od kości mielimy w maszynce. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz i maggi do smaku. Następnie dodajemy niewielką ilość rosołu tak, żeby farsz nie był suchy tylko odpowiednio wilgotny. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, następnie wykrawamy z niego( np. szklanką) kółka, nakładamy na środek farsz i zlepiamy pierogi. W szerokim garnku zagotowujemy wodę soląc ją odrobinkę. Na gotującą się wodę wkładamy pierogi i gotujemy je do momentu, gdy wypłyną na wierzch- około 2 minuty. Tak przygotowane pierogi możemy podawać prosto z wody lub podsmażone na tłuszczu z dodatkiem cebulki i wędliny.
Smacznego :)
pycha:)
OdpowiedzUsuńJa też tak często wykorzystuję mięsko :) Nie ma to jak domowe pierogi.
OdpowiedzUsuń