Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 1 marca 2012

A dzisiaj... sałatkowo, czyli jak ożywić zimowy stół :)

Wiosenne szaleństwo na talerzu wg Alberta 
Składniki:
1 plasterek szynki
1 jajko
mix sałat
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
do smaku papryka słodka mielona
do smaku czosnek granulowany
do smaku bazylia
do smaku curry
do smaku koperek suszony
kapary ze słoiczka
oliwki mix z ziołami

Sposób przygotowania:
Mix sałat układamy na talerzu. Jajko, część oliwek i kapary kroimy w plasterki. Pozostałe oliwki kroimy na pół. Wędlinę kroimy w paski. Na sałacie układamy plasterki jajka, wędlinę, pokrojone oliwki i kapary. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, mieloną paprykę, czosnek granulowany, bazylię, curry u suszony koperek. Przygotowanym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Smacznego :)

Wiosenny bukiet
Składniki:
1/4 sztuki kapusty pekińskiej
1 jajko ugotowane na twardo
2 kawałki wędliny
3-4 różyczki brokuł
5 oliwkek czarnych
1 pomidor
1 ogórek kwaszony
1 kawałek papryki konserwowej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajko ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Kawałki okrągłej wędliny kroimy na pół. Oliwki kroimy w plasterki. Brokuła wrzucamy do gotującej się wody na 2- 3 minutki i blanszujemy. Ogórek kwaszony i paprykę konserwową kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w półplasterki. Oliwę z oliwek mieszamy z solą, pieprze i sokiem z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą- układamy warstwami lub mieszamy w salaterce. Całość skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami.


Kolorowa sałatka z pekińskiej


Składniki:

0,5 sztuki kapusty pekińskiej
2 sztuki jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz